2 roky války - Top 4 dezinformace podle BezDezinfa

Sobota 24.2.2024 14:28

2 roky války - Top 4 dezinformace podle BezDezinfa

Dnes uplynuly dva roky od napadení Ukrajiny režimem Vladimíra Putina. (Reálně však trvá konflikt i podoba hybridní války mnohem déle před datem 24. 2. 2022.) Pojďme si nyní připomenout některé dezinformace s tímto konfliktem spojené. Právě dezinformace jsou nástrojem současného vládnoucího režimu Ruska k destabilizaci demokratických společenství podporujících obranu Ukrajiny v probíhající válce.

1. Feťák Zelenský

Jedním z argumentů Vladimíra Putina po invazi na Ukrajinu i předmětem dezinformací byla údajná narkomanie prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Na základě tohoto byly vyráběny různé koláže, memy či nekvalitní videa ztvárňující prezidenta Ukrajiny jako uživatele všech možných drog.

Je zajímavostí, že tato dezinformace není původně z dílny Ruska, ale jednalo se o strategii bývalého prezidenta Petra Porošenka a jeho volebního týmu v prezidentském klání na Ukrajině dlouho před invazí Ruska na Ukrajinu. S ohledem na fakt, že Zelenský je původní profesí herec a pohyboval se na prezidentského kandidáta v poněkud uvolněnějším prostředí, snažil se tak Porošenko odradit případné voliče Zelenského podsouváním dojmu, že by si zvolili nezodpovědného uživatele drog neschopného kvalitně vést stát, natož dostát svým slibům. Petru Porošenkovi tato strategie nevyšla a prezidentské volby nevyhrál, strategii však poté převzal Kreml k očerňování ukrajinské vlády, kterou se mu nepovedlo svrhnout a nahradit agilním Janukovyčem.

Volodymyr Zelenský

2. Buča

V březnu 2022 došlo ve městě Buča k masakru ukrajinských civilistů ruskými vojáky. První fotografické důkazy a videa se objevily 1. dubna 2022. Dle ukrajinských úřadů došlo k vraždám více než 300 lidí a masakr byl označen za genocidu. Masakr se vyznačoval obzvláštní brutalitou a děsivá svědectví obletěla svět. Brzy se začaly šířit dezinformace výrazně pozměňující uvedenou událost.

Jedna z dezinformací tvrdila, že civilisty postřílela ukrajinská armáda příchozí do Buči po ustoupivších Rusech s důrazem na informaci, že Rusové opustili město 30. března. Dezinformace se snažila klást důraz na stav těl a jiné znaky mrtvých a tvrdil, že se jedná o inscenaci ukrajinské strany. Tuto lež vyvrátily satelitní snímky a záběry z dronů, kdy je jasné, že Rusové civilisty v rozporu se svými tvrzeními skutečně vraždili, mnozí mrtví leželi na ulicích týdny.

Jindy mělo být zveřejněno video, ze kterého mělo vyplývat, že údajně mrtví civilisté jsou herci, jelikož jedna z údajných obětí pohnula rukou a měla se chtít posadit. Později se ukázalo, že údajně hýbající se ruka je kapka deště na skle kamery. I další důkazy údajně živoucích mrtvých z Buči byly pouze optické klamy způsobené natáčením následků masakru z auta.

Masakr v Buči prokazatelně spáchali vojáci ruské armády jakkoliv byla snaha Kremlu o dezinterpretaci masakru urputná. 

Bucha

3. Biologické laboratoře na Ukrajině

V počátcích invaze Ruska na Ukrajinu se na stranu agresora přidala i antivaxerská část komunity. Opakovaně se utvrzovali v přesvědčení, že na Ukrajině existují nebo existovaly biologické laboratoře (než je ruská armáda zničila), které se zabývaly výzkumem substancí s dvojím užitím - civilním i vojenským.

V českých a slovenských konspirátorských skupinách této dezinformační komunity velmi často rezonovalo online i zpravodajským prostorem jméno doktorky Soni Pekové. I po půl roce, kdy Rusové začali sužovat Ukrajinu, se toto téma pořád vracelo. Není divu. Biolaboratoře byly vděčným tématem řetězových emailů.

Soňa Peková toto téma otevřela několikrát i veřejně, kupříkladu v rozhovoru pro Svobodné rádio (mnohokrát usvědčené z šíření konspiračních teorií) nebo v TV Raptor, kdy o biolaboratořích mluvila v rámci živého vysílání tiskové konference k situaci na Ukrajině. Sama velmi ráda opakovala, že “tyto laboratoře byly zajištěny či zničeny v prvních dnech invaze na Ukrajinu.” Peková jako důkaz uváděla vyjádření Victorie Nulandové, náměstkyni ministra zahraničí pro politické záležitosti na slyšení v americkém Kongresu 8. března 2022. Své tvrzení doprovázela odkazem na dvouhodinový záznam.

Následnými analýzami se ale ukázalo, že neexistoval jediný důkaz o pravdivosti vyřčených tvrzení o existenci takových biologických laboratoří. Bez dalších fabulací tahle dezinformace umřela a nadále už žije pouze v zapomenutých digitálních kartotékách emailových příjemců řetězových zpráv.

Aeronet dezinformace biolaboratoře

4. Ukrajinští uprchlíci v Česku utíkající bez placení

V souvislosti s ukrajinskými uprchlíky se rozšířila rychlostí blesku dezinformace, že početné ukrajinské rodiny navštěvují obchody v Česku (velice často to byly fastfoody nebo prodejny obuvi), navybírají si zboží za vysokou cenu a odcházejí poté bez placení. Dezinformace dále uváděla příběhy vyděšených prodavaček, které se snažily ukrajinské rodiny či jednotlivce zastavit, ti však arogantně odpovídali, že vše za ně přece platí stát a odmítly nezaplacené zboží vrátit. V jednu chvíli nebylo města, maloměsta či vesnice, kde by se tato fiktivní scéna neměla udát a tisíce lidí po celé ČR se dušovali, že jim to řekl důvěryhodný známý.

Tuto lež šířila i zastupitelka za KSČM Jaromíra Valder Jakubcová v městském obvodu Ostrava Poruba, prodavačky konkrétního obchodu, který ve svém příspěvku na sítích označila, se však proti události ohradily, že se nikdy nestala. Později zastupitelka odstoupila z funkce.

Dezinformace se šířila řetězovými emaily a s ohledem na její jednoduchost se rychle rozšířila s lehce pozměněnými scénáři po celé ČR šitá na míru každé komunitě. Při ověřování každé konkrétní události se však vždy přišlo na to, že se nestala.