Dezinformační přednášku zorganizoval vědecký ředitel, záštitu ČVUT ale prý neměla

Pondělí 30.10.2023 19:00 Matěj Voslař

Dezinformační přednášku zorganizoval vědecký ředitel, záštitu ČVUT ale prý neměla

Dne 24. 10. 2023 se v prostorech Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) při ČVUT konala přednáška a křest knihy známého dezinformátora Petera Staňka. Jak je možné, že se ČVUT propůjčila k podobné akci?

Dne 24. 10. 2023 se v prostorech Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) při ČVUT konala přednáška a křest knihy známého dezinformátora Petera Staňka.

Peter Staněk je známý například pro ničím nepodložené výroky o tom, že Rusko je ve výrobě elektronických zbraní o 20 let napřed před západem. Nebo že pyramidy vyzařují energii do kosmu. Tyto a další jeho dezinformace shrnul Patrik Kořenář ve svém videu na Facebooku.

Staněk byl poradcem pro vnější ekonomické vztahy slovenského premiéra Roberta Fica v roce 2016. Dnes je známý také jako odpůrce sankcí vůči Rusku. 

Staňkova přednáška v CIIRC se nesla v podobném duchu. Host do mikrofonu křičel různá nesouvislá hesla a výmysly, které se nedají zhodnotit jinak, než další snaha o narušení důvěry posluchačů v instituce a západní společnost. 

Podle Staňka například před třemi měsíci OSN schválilo tzv. Institut mimořádné událostí, podle kterého si USA kdykoliv může odepsat státní dluh. Zmiňuje také oxid grafenu, který by se měl podle něj dostávat z vakcín do našich buněk za použití 5G, později 6G signálů. Mimo jiné vypráví, že existují potvrzené důkazy, že Hitler nezemřel v bunkru v Berlíně, ale podařilo se mu ponorkou uprchnout do Jižní Ameriky.  

Záznam přednášky, ze kterého je zřejmé, že proběhl v budově ČVUT a má tak navodit dojem vědecké a společenský přínosné akce, teď sdílí dezinfo kanál Petr Bureš TV. Podle mikrofonu s logem tohoto kanálu, který Peter Staněk drží, se kanál podílel na organizaci. 

 

Jak je možné, že se ČVUT propůjčila k podobné akci?

BezDezinfa kontaktovalo mediální oddělení CIIRC právě s touto otázkou. Podle tiskové mluvčí Mgr. Aleny Novákové šlo pouze o komerční pronájem prostor. S obsahem přednášky se CIIRC prý neztotožňuje a podobná vystoupení se podle ní nebudou opakovat.

Takovému prohlášení je ale těžké věřit. Na naši otázku, jakým způsobem se CIIRC chystá zařídit, aby svoje jméno znovu nepropůjčilo dezinformátorům, totiž mluvčí odmítla odpovědět. 

Peter Staněk v úvodu přednášky děkuje profesoru Maříkovi, zakladateli a vědeckému řediteli CIIRC, za organizaci přednášky. Staněk a Mařík jsou kolegové v Institutu Equilibrium, který se představuje jako nezisková organizace s cílem zkoumání společnosti a pravidel vyváženého rozvoje.

 

Neúplný seznam členů Institutu Equilibrium

 

Mluvčí Nováková nevyvrátila, že by Mařík skutečně pomohl dezinformační přednášku zorganizovat. Postoj CIIRC odmítla dále komentovat. 

V době, kdy čelíme hybridním hrozbám, je třeba, aby vysoké školy budovaly ve společnosti odolnost vůči dezinformacím. Postoj CIIRC ČVUT je ale naprostým opakem. Z naší komunikace s nimi je zřejmé, že nedokáží ani zabránit, aby jejich vědecký ředitel zneužil své pozice a jménem školy udělil záštitu dezinformátorům.

 

Za upozornění na tuto událost děkujeme Richardu „Thersites_cz“ Pavlíkovi.