Hybridní operace Matrjoška

Středa 13.3.2024 10:00 Matěj Voslař

Hybridní operace Matrjoška

Jednou z nedávných operací informační války, kterou proti nám Rusko vede, se stala Matrjoška. Jak se botí farmy pokusily zpomalit práci západních fact-checkerů?

V našem starším překladu článku z EUvsDisinfo jsme vás informovali o ruské dezinformační strategii pod názvem Doppelganger. Ve zkratce se jednalo o napodobování zahraničních zpravodajských a fact-checkingových serverů, za účelem zmást konzumenty informací.

V tomto článku přiblížíme další dezinformační strategii, a to Matrjošku. Na jejím odhalení se podílela francouzská pobočka zpravodajské agentury AFP ve spolupráci s uživatelem sítě X známým jako @antibot4navalny. V angličtině o Matrjošce informoval například deník The New Arab.

Strategie Matrjoška spočívá v zahlcení fact-checkingových organizací požadavkem na ověření nějaké fotky nebo videa. V tomto případě samozřejmě nejde o autentické účty, které by měly skutečnou obavu, zda je ta nebo ona fotka nepravá. Do operace se zapojily účtu na síti X a útok cílil na zpravodajské a fact-checkingové organizace po celém světě, včetně Česka, kde se dezinformátoři pokusili získat pozornost platformy Demagog.cz.

Že jde o koordinovanou hybridní operaci prozradil fakt, že účty posílali požadavky na ověření té stejné informace mnoha různým fact-checkingovým organizacím, někdy i v intenzitě desítek příspěvků za den.

 

 

Dalším odhalujícím rysem byl fakt, že tyto prosby o fact-checking neupozorňovaly na ustálené zdroje dezinformací. Místo toho si účty zapojené do této operace sdíleli dezinformace navzájem. Například účet A nejprve zveřejnil nějakou dezinformaci, na kterou pak upozornil účet B. Účet B však později také sdílel dezinformační článek, aby ho účet C mohl opět poslat fact-checkerům. Právě tímto chováním si operace vysloužila název Matrjoška, podle skořápek, které se postupně schovávají jedna do druhé.

 

Zdroj obrázku: užívatel sítě X @antibot4navalny

 

Po odhalení této operace, se kterým přišla agentura AFP, se některé účty pokusily zakrýt, že jsou součástí této operace, a odstranily odkazy na dezinformace ze svých účtů. Během prosince 2023 a ledna 2024 velká část účtů zapojených do této operace přestala být aktivní, některé z nich ale pokračují ve sdílení dezinformací. Je možné, že i současně neaktivní účty čekají na další „bojové zadání.“

Případ matrjošky ukazuje, že ruským hybridním operacím nechybí představivost. Neštítí se napodobovat legitmní média a fact-checkingové operace, ale také nemá zábrany předstírat uživatele zajímající se o ověření informací.

Pro správce sociálních profilů zpravodajských serverů i pro běžné uživatele ovšem platí, že svůj čas ruským botům nedlužíme. Pokud se nějaký podobný účet snaží získat naši pozornost, rychlý pohled do jeho seznamu sledovaných účtů, nebo (např. v případě sítě X) do záložky Odpovědi, často napoví, zda jde o autentický profil nebo ne.