Jak loví podvodníci na Facebooku

Neděle 24.3.2024 10:00 Matěj Voslař

Jak loví podvodníci na Facebooku

Pamatujete si na řetězové zprávy na Facebooku? Přečtěte si, proč byste je neměli posílat ani v roce 2024.

Řetězáky se šíří nejenom přes email, ale také po Facebooku. My, kdo jsme s Facebookem vyrostli, si pamatujeme doby, kdy jsme měli zeď plnou okopírovaných příspěvků. Každý si na svůj profil přidal příspěvek podle stejného mustru, který měl například zaručit, že Facebook mu přestane krást fotky a osobní údaje. nebo že za Facebook narozdíl od ostatních nebude muset platit, až službu zpoplatní.

Když jsme se dovtípili, že podobná prohlášení nijak neovlivní naše práva na Facebooku, přestali jsme se s takovými příspěvky setkávat. Není však pravda, že by tato tradice úplně vymizela.

 

Facebook bez reklam

Jedním z řetězáků, který doteď Facebook obíhá, je výzva zkopírovat si na zeď příspěvek „yessssss it works”, což má zaručit, že nám Facebook přestane ukazovat reklamy a místo toho se budeme moct těšit z tajmlajny plné pouze příspěvků našich přátel.

Když toho, kdo si to dal k sobě na zeď, konfrontujete, že Facebook se přece nepřipraví o zisk z reklam jen kvůli čtyřem magickým slovíčkům, začne se bránit, že tomu třeba taky nevěří, ale že ničemu neublíží, když to aspoň zkusí. „Nic za to nedám,“ říká se.

Existuje ovšem důvod, proč se této společenské zábavě neoddávat. Kromě toho, že si vaši přátelé budou ťukat na čelo, až váš příspěvek uvidí, zvýšíte tím také šanci, že se vás někdo pokusí obelstít.

Pravděpodobně není náhoda, že v textu, který má zabránit zobrazování reklam, je slovo yes napsáno neobvyklým množstvím znaků. Pro podvodníky není nic jednoduššího, než si celou frázi včetně slova yes s šesti s zadat do Facebookového vyhledáváni. Před jejich zraky se rozvine dlouhý seznam uživatelů, kteří byli dostatečně důvěřiví aby sdíleli takovou blbost. Proč by pak neuvěřili mně, že jim pomůžu investovat do kryptoměn, dovtípí se scammer.

 

Řetězáky sdílí lidé v přesvědčení, že jim to nemůže ublížit.

 

Před podobným rizikem varoval Jamey Tucker, youtuber věnující se osvětě o internetových podvodech. V reportáži pro lokální zpravodajskou stanici WPSD Local 6 ukázal, jak tento druh řetězových příspěvků přitahuje komentáře a žádosti o přátelství od falešných profilů nabízejících klamavé investice.

 

Pokud máte příbuzné nebo přátele na Facebooku, kteří podobné příspěvky sdílejí, udělejte jim službu, a upozorněte je, že si tímto malují na záda kříž. Pokud se ale za každou cenu chtějí dále pouštět do experimentů s předem jasným výsledkem, můžete se je pokusit přesvědčit, aby tyto příspěvky nezveřejňovali celému světu, ale pouze svým přátelům.

 

Pomozte svým blízkým nastavit si správně soukromí příspěvků.

 

Že podvodníci vyhledávají zranitelné uživatele krásně ilustruje i následující příklad. Zkuste ve veřejném příspěvku napsat, že vám někdo hacknul mobil, počítač, nebo třeba nějaký účet. Pod příspěvkem se vám vyrojí komentáře od různých profilů, kteří sice sami nic nenabízejí, ale ochotně vám představí nějakého konkrétního uživatele na Instagramu, který „jim dříve pomohl získat hacknutý účet zpátky a tobě nepochybně taky pomůže.“ Podobný scam jsme dříve zaznamenal i na síti X.

 

Pod jedním příspěvkem se během chvíle někdy sejde i velké množství botů, a společně doporučují různé instagramové profily.

 

Nechci si raději představovat, čím si projde člověk, kterému někdo hacknul účet, a v tom rozrušení předá svoje další údaje nebo peníze hned dalšímu podvodníkovi.

 

AI generované obrázky

Další příklad, u kterého ovšem není zřejmé, zda je účelem hledání obětí, je využití očividných AI obrázků. Anglicky mluvící uživatelé Facebooku na diskuzních fórech jako je Reddit sdílejí svoje zkušenosti, jak každý den na své zdi vidí AI generované obrázky. Na obrázku je často nějaký senior, který se chlubí svým uměleckým dílem, nebo jinou ruční prací. Jeden příspěvek například doprovází text: „Zrovna jsem oslavila 70. narozeniny a upekla jsem si vlastní dort s ovocným krémem a polevou. Péct dorty byl můj sen už od pěti let a moje maminka mě to naučila. Popřejte mi všechno nejlepší.“

 

 

Pod podobnými příspěvky se objeví velké množství komentářů, které skutečně gratulují k narozeninám, nebo komentují dort na vygenerovaném obrázku. Část komentujících jsou ale falešné účty. Uživatel sítě Threads Logan J. Fisher vyjádřil obavu, že podobné příspěvky vznikají proto, aby odhalily uživatele, které se nechají oklamat i zjevně vygenerovaným obrázkem, a nějaký podvodník je tak snadno ošidí.

 

Facebooková stránka Designing Dreamscapes používá AI obrázky, aby nalákala čtenáře na svůj web, kde najdou více podobných homedesignových nápadů. V komentářích podvodník láká peníze z lidí, kteří uvěřili, že jde o skutečné křeslo s designem BMW. Mezi stránkou a podvodníkem v tomto případě nemusí existovat žádný vztah, přesto si navzájem pomáhají.

 

Účelem nemusí být pouze hledání snadných cílů, některé stránky podobný obsah využívají spíše pro zvyšování dosahu. Obrázky, co je počítač vygeneruje za pár vteřin, ale důvěřivé uživatele Facebooku pohladí na srdci, v kombinaci s komentáři od falešných účtů, mohou posílit dosah stránky. Autoři pak mohou využít tento dosah k šíření reklamy nebo pro politické kampaně. Nemluvě o tom, že AI obrázky jsou již používány na podvodných e-shopech.

 

AI vygenerovaná kočičí křesla. Autorem je zřejmě uživatel Pinterestu 78wendy78. Její obrázky jsou přiznaná AI díla, výše zmíněný web Designing Dreamscapes však používá (archiv) verzi obrázků, kde je AI vodoznak překrytý. Tyto obrázky s překrytým vodoznakem jsou také použity na e-shopu, který používá logo Tesca, ale jedná se o podvodný web. 

 

Levné vstupenky na akci zadarmo

A nakonec jeden trochu kuriózní, nicméně stejně nebezpečný příklad. Podvodné profily se naučily zaměřovat na Události. Pokud plánujete nějakou událost, a chcete mít všechny detaily k ní na jednom místě a přístupné všem zájemcům, Facebook je ideální platforma. V nedávné době se diskuze pod takovými událostmi ale staly terčem botů, kteří nabízejí, že vám pro danou událost prodají lístky. Takto se například podvodníci snaží prodat lístky na Asia food fest na Smíchovské náplavce, tedy na akci, kam je vstup zdarma.