Jak Twitter vydělává na toxických účtech

Čtvrtek 25.5.2023 17:00 Jiří Větvička

Jak Twitter vydělává na toxických účtech

Výzkum Centra pro potírání digitální nenávisti (CCDH) zjistil, že dříve zakázané účty na platformě Twitter generují miliony dolarů a to díky příjmům z reklamy.

Výzkum Centra pro potírání digitální nenávisti (CCDH) zjistil, že dříve zakázané účty na platformě Twitter generují miliony dolarů a to díky příjmům z reklamy.

V listopadu minulého roku vyhlásil Elon Musk všeobecnou amnestii a obnovil skoro 12 tisíc zabanovaných účtů. Mezi obnovenými účty se nacházeli spameři, šiřitelé nelegálního obsahu, ale i neonacisté nebo antisemité. Na základě analýzy impresí CCDH odhadlo, že pouhých deset obnovených účtů přinese Twitteru až 19 milionů dolarů ročně. Odhad výnosů je založen na skutečnosti, že se reklama zobrazovala u každého sedmého tweetu, průměrný denní počet zobrazení činil 54 milionů a cena za 1 000 zobrazení se pohybovala kolem 6,46 USD. Twitter tak může získat nezanedbatelné finanční prostředky díky účtům, které záměrně šíří nenávist a nebezpečné dezinformace.

Mezi vytipované profily patří:

  • Andrew Tate @Cobratate - influencer a bývalý kickboxer, který je známý zveřejňováním extrémně misogynních videí.
  • Robert Malone @RWMaloneMD - lékař, který šíří nepravdivé informace o vakcínách proti Covidu a zároveň tvrdí, že hrál klíčovou roli při jejich vývoji.
  • Andrew Anglin @WorldWarWang (pozn. v době psaní tohoto článku je již účet pozastaven) - americký neonacista, který založil web Daily Stormer. Název je odvozen od nacistického propagandistického listu Der Stürmer.
  • Gateway Pundit @gatewaypundit - online médium proslulé dezinformacemi o Covidu nebo volebních manipulacích.
  • Emerald Robinson @EmeraldRobinson - bývalá reportérka Newsmaxu, která zveřejňovala konspirační teorie o vakcínách
  • Rogan O'Handley @DC_Draino - bývalý hollywoodský právník, ze kterého se stal krajně pravicový konspirační teoretik.
  • Peter McCullough @P_McCulloughMD - lékař známý zveřejňováním dezinformací o vakcínách proti Covidu.
  • Stew Peters @realstewpeters - bývalý lovec odměn a producent filmu "Náhle zemřel", který šíří nepravdivá tvrzení o Covidu.
  • Ronnie Steven Islam @IslamRizza - influencer, který pravidelně zveřejňuje antisemitská a anti-LGBTQ+ tvrzení.
  • Anthime Gionet @bakedalaska - ultrapravicový influencer, který byl odsouzen za svou účast při útoku na Kapitol. 

V kompletním reportu najdete problematické příspěvky, u nichž se vyskytuje reklama společností Amazon, NFL, Apple nebo The Wall Street Journal. CCDH je členem iniciativy Stop toxic Twitter, která po Twitteru požaduje bezpečnější místo pro inzerenty.