Putinovy nové učebnice

Středa 21.2.2024 11:00 Matěj Voslař

Putinovy nové učebnice

Kremelská propaganda v posledních letech opakovaně osočuje západ i sousedící země z „historického revizionismu.” Podle Putina se západní země snaží zfalšovat dějiny, aby oslabily a zesměšnily Rusko. Naopak Rusko se prý snaží chránit skutečnou historii, a všechny ostatní země mají pouze pokroucenou verzi historie, která se odlišuje od té správné moskevské.

Tento článek byl přeložen z originálu od EUvsDisinfo s jejich svolením.

V roce 2023 Kreml reagoval na „historický revizionismus“ západu, a to konkrétně vydáním revize ruských učebnic dějepisu. Šlo o nahrazení skutečných událostí za výmysly, které se zakládají na základních dezinformacích, které Kreml rozšiřuje už dlouhá léta. Prvním varovným signálem by mělo být, že „revizi“ učebnic provedli Putinovi političtí posluhovači, nikoli historici.

Přepište dějiny, podle Putina

Putin nadnesl potřebu upravit učebnice dějepisu už v únoru 2013. Podle jeho slov bylo třeba zbavit se protichůdných informací nebo informací s dvojím možným výkladem.

V srpnu 2023 byla ruským režimem představena nová upravená edice učebnic dějepisu pro oba ročníky obecných středních škol. Na úpravy dohlížel Vladimir Medinský, bývalý ministr kultury a předseda Ruské vojensko-historické společnosti. Na úpravách se podílel i Anatoly Torkunov (rektor z nechvalně známé univerzity MGIMO, kde se učí ruští „diplomaté“) a 92-letý Aleksandr Chubaryan (předseda Institutu dějepisu Ruské akademie věd).

Jejich práce ovšem není hotová, tým se chystá do 1. září 2024 přinést také upravené učebnice pro žáky druhého stupně základní školy.

Hlavní radikální úpravy, kterých se revidované učebnice dočkaly, se týkají období pádu SSSR, období Putinovy vlády a také probíhající války proti Ukrajině. Tyto změny reflektují dva hlavní narativy: ten o zlém západu, který se snaží zničit Rusko, a ospravedlnění války proti Ukrajině, ke které měla Moskva mít dostatečný politický a ideologický důvod.

Obklíčení a destabilizace zlým západem

Narativ o zlém západu kopíruje mnoho vyjádření, které jsme mohli slyšet od Putina. Rozpad Sovětského svazu je považován za „největší geopolitickou katastrofu“ blízké historie, a viní z něj nepřátelské činnosti západu. Když se Putin chopil moci, měl prý v úmyslu se západem spolupracovat, ale ten pokračoval ve spřádání nepřátelských plánů proti Rusku. Učebnice doslova uvádí, že „cílem západu je rozbít Rusko a chopit se nerostného bohatství“ a „utkvělou myšlenkou západu je destabilizace Ruska.“ Samozřejmě se jedná o projekci — Rusko se snaží svoje vlastní činy přisoudit svým domnělým nepřátelům.

Podle učebnice Studená válka nikdy neskončila — 90. léta byla pouze krátkou přestávkou mezi konfrontacemi západu s Ruskem. Západ se ale stále snaží oslabit, podřídit si, a zničit ruský stát. Zde se opět ukazuje posedlost Ruska s pocitem obklíčení a vytvářením dojmu vnějších hrozeb, jako je například takzvané rozšiřování NATO.

Sekce o Ukrajině jsou shrnutím veškerých dezinformací

Hlavní změny v ruských učebnicích dějepisu jsou jasně spojené s Ukrajinou. Knihy bez ustání opakují kremelské dezinformační narativy o válce. V tomto jsou nové učebnice unikátní, protože narozdíl od předchozích edic obsahují celé kapitoly zaměřené na současný vývoj na Ukrajině. Obálka učebnice pro druhou třídu střední školy dokonce vyobrazuje Krymský most, symbol Putinova úspěchu na Krymu.

 

 

V popisování situace na Ukrajině nebyli autoři ani trochu „kreativní,“ stačilo jim opapouškovat všechnu klíčovou kremelskou propagandu:

- Ukrajina je agresivní ultranacionalistický neo-nazi stát, který ohrožoval Rusko svými plány na členství v NATO a na získání jaderných zbraní
- Cíle „speciální vojenské operace“ jsou ochrana Donbasu a proaktivní obrana bezpečnosti Ruska
- Rusko mělo dostatečný důvod zahájit „operaci“, jelikož USA a NATO začali měnit Ukrajinu v hlavní beranidlo proti Rusku. Moskva byla zkrátka k tomuto kroku donucena Ukrajinou a západem.

Učebnice obsahují mnohou další prokremelskou propagandu, například tu o „státním převratu“ v Kyjevě 2014, o Američany provozovaných „biolaboratořích“ na Ukrajině, o „nelegálních“ západních sankcích, o západních žoldácích, kteří bojují proti ruským vojákům, a tak dále.

Cvičení a otázky z učebnice, které se týkají války proti Ukrajině, obsahují například:

- označte na mapě území, která se stala součástí Ruska v roce 2022
- popiště příklady hrdinských činů ruských vojáků, kteří se zúčastnili „operace“
- odpověz na otázky „proč Ukrajina hraje klíčovou roli v ideologické konfrontaci mezi západem a Ruskem?“ nebo „jakým způsobem Ukrajina ohrožovala obyvatelstvo Krymu?“ a uveď příklady protiruských opatření, která západ zaváděl na Ukrajině

Fotka v učebnici oslavuje anexi ukrajinských území

 

Učebnice se snaží ukázat, že „speciální vojenská operace“ sjednotila ruskou společnost. Sovětští i ruští vojáci byli vždy připravení položit život za svou vlast. Dlouhodobě sledujeme manipulativní pokusy Ruska o oživení „velké vlastenecké války“ (jak je v Rusku označována druhá světová válka), kdy ruský útok na Ukrajinu je pouze pokračováním této války, a ruští okupanti jsou hrdinskými bojovníky proti nacismu.

Politické dopady dějin vybájených Putinem

Na této revizi učebnic je zřejmé, že Putin chce ohnout blízké dějiny Ruska tak, aby souhlasily s hlavními narativy kremelské propagandy. Ruský režim zoufale potřebuje najít ospravedlnění pro to, co působí na Ukrajině. Za tímto cílem se neštítil zbrklého bájení o falešných dějinách.

Putinův vzkaz ruské mládeži

Kreml představil ruské mládeži svoji představu o „nové“ ruské historii. Jde o obraz Ruska, které bylo vždy obkličováno zlým západem, zatímco Putin je představován jako „sjednotitel ruských zemí,“ podobně jako Petr Veliky, Kateřina II. Veliká, nebo Stalin. Putinův vzkaz mládeži je jasný: mladí Rusové mají tu úctyhodnou povinnost položit život za jeho imperiální ambice. Ze studentů středních škol budou brzy vojáci, musí tedy být připraveni stát se potravou pro děla na ukrajinské frontě. Historický revizionismus se tak stává nástrojem kremlu, jak obhájit svoji agresi a indoktrinovat nové generace Rusů.

K Putinově „historii“ neexistuje alternativa

Školy mají povinnost zařadit nové učebnice dějepisu do výuky. Z učitelů dějepisu se stali předčítači učebnic, kteří nemají prostor poskytnout alternativní pohled nebo si připravit vlastní osnovy. Jediný zdroj, ze kterého mohou žáci v Rusku čerpat tu „správnou“ historii jsou učebnice z Kremlu.

Příprava půdy pro budoucí konflikt

Indoktrinace, kterou mladým generacím přináší „dějiny“ podle Putina, je přípravou úrodné půdy pro další konfrontace a války mezi Ruskem a jeho údajnými „nepřáteli.“ Nové učebnice šíří nenávist proti lidem, kteří nejsou Rusové, prohlašuje nadřazenost Ruska, a obhajuje ruské imperialistické ambice. Katastrofální dopady takové „vlastenecké“ indoktrinace se nechají znát až desetiletí po Putinově smrti.

 

Učebnice obsahuje například citát Putina, kde se rozplývá nad obětí mladého Dagestánce, který se odpálil na Ukrajině. Na ukrajinské frontě umírá disproporčně více mobilizovaných z Dagestánu než z ostatních regionů (pozn. překl.)

 

„Správná“ ruská historie pro sousední země

Zdá se, že Putin má v plánu rozšířit svoji „správnou“ verzi dějin nejenom na území Ruska, ale i v sousedních zemích. V únoru 2024 se ruský velvyslanec v Bělarusku nechal slyšet, že Bělorusko se s Ruskem dohodlo na vytvoření jednotných učebnic dějepisu. Tyto „jednotné“ učebnice mají ukázat historii Ruského císařství a Sovětského svazu z „jediného pohledu.“ Není pochyb, že tímto bodem pohledu bude Putinova imperialistická vášeň, která by měla nahradit běloruské vnímání historie. Stojí za zmínku, že militaristická indoktrinace mládeže skrze ideologické učebnice už v Bělorusku probíhá.

Ruský stát takto dále bojuje proti historii za pomocí zřejmého revizionismu. „Dějiny“ podle Putina se mají stát jedinou platnou verzí dějin, a to nejen v Rusku, ale také v zemích které jsou pod nadvládou Moskvy.